TERUG NAAR DE WEBSITE >>
 www.ineltra-solar.be

donderdag 5 augustus 2010

Nieuwe zonnecel wordt efficiënter bij hogere temperaturen

Onderzoekers van de Stanford-universiteit in Californië zeggen op een geheel nieuw proces te zijn gestuit om zonlicht in elektrische energie om te zetten. Daarbij wordt een groter deel van de zonne-energie benut om elektriciteit te genereren.

In een normale fotovoltaïsche cel, vaak onterecht zonnecel genoemd, wordt een deel van de energie van het invallende licht benut om energie op te wekken. Fotonen met een bepaalde golflengte kunnen hun energie overdragen aan het halfgeleidermateriaal, maar een groot deel van het spectrum is onbruikbaar en veel energie gaat als warmte verloren. Die warmte heeft bovendien als nadeel dat de pvc's minder goed gaan functioneren. Daarom worden sommige zonnepanelen gekoeld. De onderzoekers van Stanford, onder leiding van Nick Melosh, hebben hiervoor echter een oplossing gevonden.

Het proces dat zij in hun onderzoek beschrijven, wordt photon enhanced thermionic emission, of PETE, genoemd. Door een dun laagje cesium op een pvc-halfgeleider van galliumnitride aan te brengen, kan het materiaal naast licht- ook warmte-energie in elektriciteit omzetten. Anders dan bij zonnepanelen stijgt het rendement van het materiaal naarmate de temperatuur stijgt. De PETE-pvc's zouden dan ook goed werken in combinatie met zonne-concentrators die vloeistof opwarmen. Volgens de onderzoekers zouden de resulterende PETE-systemen rendementen van 50 tot 60 procent halen. Huidige zonnecellen halen rendementen van 10-15 procent voor goedkope panelen en rond de 20 procent voor duurdere typen. Bovendien zouden de productiekosten laag genoeg zijn om te concurreren met oliewinning.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

TERUG NAAR DE WEBSITE >>  www.ineltra-solar.be