De zon biedt energie op twee manier aan: via licht en via warmte. Toch gebruiken zonnecellen slechts één van de twee opties, omdat het niet mogelijk is om beide type straling tegelijkertijd op te vangen. Gelukkig is er een doorbraak! Nieuwe zonnecellen halen energie uit licht én warmte.
De nieuwe zonnetechnologie combineert fotovoltaïstische (licht) en thermische (warmte) zonne-energie. De technologie maakt gebruik van ‘fotonverbeterde thermionische emissie’ (FTE). Het proces gebruikt cesium om de efficiëntie van huidige systemen te verdubbelen. Wetenschappers van Stanford melden dat het erg makkelijk is om huidige zonnecellen te vervangen door FTE-cellen.
Op dit moment zijn fotovoltaïstische zonnecellen minder efficiënt als ze warm worden. Als zonlicht en -warmte een zonnecel raken, gaat de helft van de elektriciteit verloren. Het nieuwe Stanford-systeem gebruikt de overtollige warmte en zet deze om in elektriciteit.
De juiste coating
Alles draait om de juiste coating. Onderzoekers kwamen erachter dat een dun laagje cesium en galliumnitride (een halfgeleider) zorgden voor een hoger rendement. Des te heter het systeem wordt, des te meer elektriciteit er wordt opgewekt. Volgens de wetenschappers kunnen FTE-systemen de efficiëntie van huidige zonnecellen verbeteren met zestig procent.
Goedkoper dan olie
En dat is erg mooi, want een verbetering van dertig procent is al voldoende om zonne-energie goedkoper te maken dan olie. Een verbetering van zestig procent zorgt waarschijnlijk voor een grote revolutie.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten