TERUG NAAR DE WEBSITE >>
 www.ineltra-solar.be

maandag 2 augustus 2010

'Kerken perfect voor zonne-energie'

Kerkgebouwen zouden massaal zonnepannelen moeten installeren. Hun daken zijn vaak perfect gericht op het zuiden, en zo kunnen ze miljoenen euro's verdienen. Dat zegt de Britse energieproducent British Gas. In België en Nederland zijn de voorbeelden schaars.

De energiereus onderzocht het potentieel van de kerkgebouwen in Groot-Brittannië en berekende dat de gebouwen samen 29 miljoen pond (34,6 miljoen euro) per jaar aan stroom zouden kunnen opwekken. Daarenboven kunnen ze zelf nog eens 5 miljoen pond (6 miljoen euro) uitsparen aan elektriciteitsrekeningen.

Veel kerkgebouwen zijn gericht naar het oosten, waardoor ze over een groot dakoppervlak beschikken dat pal op het zuiden gericht is en het grootste deel van de dag veel zonlicht krijgt.

De kerken kunnen zo niet alleen een pak geld uitsparen, maar ook zo'n 42.000 ton CO2 uistparen, het equivalent van zeshonderd transatlantische vluchten.
Beschermd

In Vlaanderen begeleidt Ecokerk, een project van Netwerk Rechtvaardigheid en Vrede (NRV), parochies om zuiniger om te gaan met energie. 'Er zijn al enkele kerken die over zonnepanelen beschikken, en we werken daar zeer intensief aan', zegt Thomas Holvoet van NRV. 'Maar er zijn verschillende obstakels. Zo is een derde van de kerken in Vlaanderen beschermd monument.' Dat maakt het plaatsen van zonnepanelen erg ingewikkeld, zegt Holvoet, en enkele mislukkingen hebben andere parochies afgeschrikt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

TERUG NAAR DE WEBSITE >>  www.ineltra-solar.be