TERUG NAAR DE WEBSITE >>
 www.ineltra-solar.be

dinsdag 26 januari 2010

Overgangsmaatregelen voor zonnepanelen gepubliceerd

De overgangsmaatregelen voor zonnepanelen zijn gepubliceerd in het staatsblad. Wie in 2009 een pv-installatie liet plaatsen die niet volledig is, moet aan de eisen in deze maatregel voldoen om alsnog in aanmerking te komen voor groenestroomcertificaten van 450 euro. De eisen blijken echter heel wat strenger dan sommigen hadden vooropgesteld.

Eind 2009 trok de zonnepanelensector aan de alarmbel omdat door materiaaltekorten bestelde installaties niet voor het jaareinde volledig geplaatst konden worden. Dat was voor de eigenaren van groot belang om nog aanspraak te kunnen maken op groenestroomcertificaten met een minimumprijs van 450 euro. Sinds 2010 bedraagt de minimumprijs immers 350 euro.
In overleg met de overheid werd besloten een overgangsperiode – die loopt tot eind februari - in te voeren. Installaties waaraan in 2009 was begonnen en die voor deze periode voltooid en gekeurd worden, komen toch nog in aanmerking voor groenestroomcertificaten met een minimumwaarde van 450 euro.

Voorwaarden
De maatregel is van toepassing op installatie die op 31 december 2009 niet volledig AREI-gekeurd waren. Om toch nog in aanmerking te komen, moet het gaan om een grotendeels geïnstalleerde installatie. Dit is een installatie waarvan de panelen in 2009 geïnstalleerd zijn en waarvan de omvormer pas in januari of februari 2010 geplaatst kan worden.
Dit betekent heel concreet:
* Dat er in 2009 al een eerste AREI-keuring gebeurd moest zijn. In dit eerste verslag moet het aantal panelen en het piekvermogen van de panelen uitdrukkelijk worden vermeld.
* Verder moet uitdrukkelijk worden bevestigd dat alle panelen geplaatst zijn.
* Het keuringsverslag moet altijd worden opgesteld door een erkende keuringsinstantie
* De tweede AREI-keuring moet volgen vóór 1 maart en het verslag moet uitdrukkelijk vermelden:
o Dat de omvormer(s) intussen geplaatst werd(en). Het type, serienummer en maximaal AC-vermogen van de geplaatste omvormer(s) moet uitdrukkelijk in het verslag worden opgenomen.
o Dat het piekvermogen van de installatie niet vergroot is sinds de 1e AREI-keuring. Dit betekent dat er geen panelen werden bijgeplaatst. Het piekvermogen van de geplaatste zonnepanelen moet opnieuw uitdrukkelijk worden vermeld in het AREI-keuringsverslag.
o Dat de volledige installatie voldoet aan de eisen van het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI).

Controle datum indienstname
Om de installatie correct aan te sluiten op het net, moet je altijd het AREI-keuringsverslag overmaken aan de netbeheerder. In het kader van de overgangsregeling moet je de 2 AREI-keuringsverslagen altijd samen overmaken aan de netbeheerder. Dat maakt het voor uw netbeheerder eenvoudiger om het dossier op te volgen.
De distributienetbeheerders zullen deze 2 AREI-keuringsverslagen controleren. De datum van indienstname van een installatie wordt pas gelijkgesteld aan de datum van het 1e van de 2 AREI-keuringsverslagen (en de eigenaar van zonnepanelen heeft dus pas recht op 450 euro per groenestroomcertificaat dankzij de overgangsregeling) als de netbeheerder aan de VREG bevestigt dat hij de 2 keuringen ontving en dat alle nodige vermeldingen in deze verslagen zijn opgenomen.

Als de nodige vermeldingen ontbreken of als de netbeheerder op basis van de ontvangen AREI-keuringsverslagen niet kan beoordelen dat aan alle voorwaarden voor de overgangsregeling werd voldaan, geldt de datum van het 2e en volledige AREI-keuringsverslag als datum van indienstname van de installatie. Aangezien de 2e keuring pas in 2010 plaatsvindt, heeft de eigenaar in dat geval recht op 350 euro per groenestroomcertificaat.
Wijs uw keurder dus zeker op het belang van bovenstaande vermeldingen in het keuringsverslag.

Uitbreiding

Als er in 2010 toch zonnepanelen worden bijgeplaatst ten opzichte van de zonnepanelen die al geïnstalleerd waren op het moment van de 1e keuring, worden deze bijgeplaatste panelen beschouwd als een uitbreiding van de installatie. Er moet dan een aparte omvormer en productiemeter voor deze bijkomende panelen worden geplaatst. De geldende minimumsteun is 350 euro en de isolatievoorwaarde is van toepassing.

Bron: VREG

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

TERUG NAAR DE WEBSITE >>  www.ineltra-solar.be