TERUG NAAR DE WEBSITE >>
 www.ineltra-solar.be

dinsdag 26 januari 2010

Vuistregels: haal het maximum uit uw zonnepanelen

Landelijke Vereniging van de Meesters Electriciens van België verstrekt vuistregels voor een kwaliteitsvolle photovoltaïsche installatie.

ENGINEERINGNET.BE -- Kris Opdedrynck, Peter Vermeulen en Patrick Deketelaere, drie bestuurders van de Landelijke Vereniging van de Meesters Electriciens van België, kortweg LVMEB, geven enkele vuistregels voor een kwaliteitsvolle PV-installatie.

“De markt van zonnepanelen heeft het afgelopen jaar een enorme groei gekend en zal blijven doorgroeien in 2010. Maar zoals bij elke groei gaat dit gepaard met de nodige pijnscheuten. Dit betekent dat er regelmatig gezondigd wordt tegen de technische installatieregels ten voordele van het louter commerciële gewin. De slachtoffers hiervan zijn zeer zeker de goede en professionele installateur en de consument”, aldus Peter Vermeulen.

Sla veiligheid niet in de wind

“Niettegenstaande een goede en veilige montage momenteel nog niet behoort tot de verplichte checklist van de technische controle van de PV-installatie door onze erkende keuringsorganismen, willen wij onze klant er absoluut voor behoeden dat hij na een hevige storm zijn panelen bij de buren mag gaan zoeken - of erger.”

“ Bij zadeldaken dient de installateur het montageframe steeds correct en voldoende te bevestigen aan de specifieke draagstructuur; hou in het oog dat uw installateur voldoende afstand houdt van de verschillende dakranden en de nok van het zadeldak. Zonnepanelen die over de nok uitsteken of volledig op de rand van het dak liggen zijn zeker uit den boze. Een minimumafstand van 25 tot 30 cm is zéker gewenst. In zones met hogere windlast dient deze minimumafstand verruimd te worden.”

“ Op platte daken moet er zeker voldoende verankering aanwezig zijn en let er vooral op dat het dak voldoende draagkracht heeft voor zowel de ballast, het montagemateriaal als de zonnepanelen. Het belang van de ballast mag hierbij niet onderschat worden.”

“ Als consument doet u er daarom best aan om een situatieplan te vragen aan uw installateur waarop deze gegevens staan vermeld. Zo heeft zowel u als de installateur een te verdedigen verhaal als er toch iets zou mislopen, en zal de brandverzekering en de eventuele aangeduide expert hiermee zeker verder geholpen zijn. U mag immers niet vergeten dat tot op vandaag in België (anders dan in Duitsland bijvoorbeeld) de verzekeringen hiervoor nog geen specifieke normen hebben vastgelegd, wat te betreuren valt. “

Geregistreerd aannemer elektrische installaties
Peter Vermeulen raadt de consument aan om altijd te kiezen voor een geregistreerd aannemer elektrische installaties. De reden hiervoor is dat een installatie van zonnepanelen een elektrische installatie is en zeker niet onderschat mag worden.

Veiligheid is ook hierbij van belang omdat een dergelijke installatie heel wat elektriciteit kan produceren, waar niet iedereen zich van bewust is en zeker niet als het hem een niet elektrotechnisch onderlegd persoon betreft.

Bovendien staat een elektrotechnisch installateur garant voor een kwaliteitsvolle afwerking van deze installatie volgens de regels van de kunst en volgens het AREI. Dit zowel voor wat de binnen- als buiteninstallatie betreft.

Er mag immers niet vergeten worden dat een dergelijke installatie steeds dient te worden gekeurd als uitbreiding van een bestaande elektrische installatie. U kan deze registratie makkelijk nagaan door heel eenvoudig aan uw geregistreerd aannemer te vragen of hij beschikt over de categorie ‘26’.

Goochelen met cijfers
Voorzie samen met uw elektrotechnisch installateur dat er voldoende tijd wordt vrij gemaakt om een glasheldere uitleg te krijgen : Wat betekenen al die cijfers ? Wat is optimaal voor mij en enkel voor mij ? Let hierbij niet alleen op de prijs per Watt piek, maar ook op de reëel te verwachten opbrengst. Vraag uw installateur om zich voor deze opbrengst op papier te engageren.

“Goochelen met cijfers kan iedereen, maar hier mogen er geen geheimen zijn”, aldus Kris Opdedrynck.

Wanneer uw installateur spreekt over Watt-piek, spreekt hij niet over uw reële opbrengst. Dit is een veel voorkomende vergissing. Watt-piek verwijst naar de theoretisch maximale opbrengst van uw zonnepanelen. Het is de reële opbrengst die van belang is.

De reële opbrengst is afhankelijk van volgende parameters:

- De geografische ligging, zo is bijvoorbeeld de reële opbrengst aan de kust iets hoger dan in Brussel-Stad.

- De oriëntatie ten opzichte van het zuiden en de hellingshoek van de panelen. Je mag zonnepanelen leggen tussen oost en west over het zuiden georiënteerd. Is de hellingshoek echter minder gunstig, blijft men best met de zonnepanelen tussen het zuidoosten en zuidwesten. Een ideale hellingshoek bedraagt 30° tot 35° graden.

- Schaduwvrij geplaatste zonnepanelen : de directe vijand van zonnepanelen is schaduw! Een installatie waar panelen beschaduwd worden brengt aanzienlijk minder op. Dit voelt de consument onmiddellijk in zijn portemonnee. Vraag steeds aan uw installateur een schaduwberekening waarbij rekening wordt gehouden met schouwen, dakkapellen, omliggende gebouwen, pylonen en bomen. Een goede schaduwberekening neemt de verschillende zonnestanden doorheen het jaar in acht. Kris Opdedrynck raadt de consument aan om als algemene regel te onthouden dat de zonnepanelen zeker schaduwvrij zouden moeten blijven tussen 1 maart en 31 oktober.

- De juiste omvormer(s) : de omvormer zet immers de energie die zonnepanelen produceren om in bruikbare energie. Een verkeerd gekozen omvormer zal minder bruikbare elektriciteit produceren wat een invloed heeft op het rendement maar ook op het aantal groenstroom certificaten. Bovendien kan dit de levensduur van de omvormer ernstig verkorten. Een te lichte en dus goedkopere omvormer is op termijn nefast voor het beloofde rendement. In sommige gevallen zal het zelfs interessanter zijn om met meerdere kleinere omvormers te werken dan met één grote omvormer. De keuze voor een welbepaalde omvormer-opstelling is dus een essentiële vraag die moet gesteld worden aan uw installateur. Ook de regels vanwege de netbeheerder dienen hierbij steeds in acht te worden genomen.

Uw portemonnee

Vervolgens gaat Kris Opdedrynck verder met het begrip ‘terugverdientijd’. Overloop steeds stap voor stap met uw installateur de berekening van uw terugverdientijd.

Stel hierbij altijd volgende vragen:
- Wordt er gebruik gemaakt van de reële opbrengst zoals hierboven beschreven ?
- Wordt er gerekend met een realistische en gemiddelde rentevoet ?
- Komt u in aanmerking voor de voorgestelde belastingsaftrek ?
- Wordt er op een juiste manier rekening gehouden met uw energiekost ?
- Wordt er met alle kosten om uw installatie te realiseren rekening gehouden ?
- Maakt u de keuze voor een groene lening ?

Elke dag dat uw PV-installatie niet naar behoren werkt is een verloren dag en zal u voelen in uw portemonnee. Hecht daarom voldoende belang aan service na verkoop en vergewis u ervan dat de beloofde garanties kunnen worden nageleefd, ook op een langere termijn. Want sprookjes bestaan niet en enkel voor niets gaat de zon op.

“Trop is te veel en te veel is trop”

Pas op voor een ‘over-gedimensioneerde’ PV-installatie. Wie als consument op jaarbasis meer produceert dan zijn werkelijke, jaarlijkse verbruik gaat hiermee in tegen de huidige richtlijnen en moet op termijn misschien wel vrezen dat hij hierdoor een financieel nadeel lijdt.

Daarenboven wordt de elektriciteit die per jaar te veel wordt geproduceerd helaas niet extra terugbetaald door uw energieleverancier. Ga uit van een installatie die gemiddeld genomen ongeveer 80% van uw huidige, jaarlijkse energieverbruik compenseert.

De installateur mag daarenboven wettelijk niet meer vermogen plaatsen dan wat de netbeheerder voorschrijft.

Laat u daarom niet in de verleiding brengen enerzijds te veel zonnepanelen te laten plaatsen of anderzijds, misschien zelf hier op aan te dringen; aangezien hiermee uiteindelijk niemand gebaad is, behalve die installateur die snel winstbejag nastreeft en geen rekening houdt met de belangen van zijn klant.

Een goede en professionele installateur heeft er alle belang bij om een lange termijn relatie op te bouwen met zijn klant. Want wij garanderen u nu reeds dat er binnen enkele jaren heel wat klanten ontgoocheld zullen zijn omdat er onrealistische verwachtingen werden gecreëerd en beloofd.

Kwaliteit heeft haar prijs maar verdient zichzelf terug

Zowel Peter Vermeulen, Kris Opdedrynck als Patrick Deketelaere zijn ervan overtuigd dat, wanneer de consument deze vuistregels ter harte neemt, de investering in een PV-installatie de komende jaren niet enkel een goede en rendabele investering is maar eveneens een investering in een groenere toekomst. << (bron: de firma’s Opdedrynck (Oostende), Vermeulen (Wetteren) en Deketelaere (Varsenare)

2 opmerkingen:

  1. ik heb een geschil met mijn buurman over zijn zonnepanelen. Hij is aannemer en heeft op een plat dak een aantal zonnepanelen, echter 1 die overeind staat en met de zon mee roteert. die is volgens mij niet toegestaan zonder vergunning..

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Meestal hangt dit af van de specifieke richtlijnen per straat/wijk/gemeente. Ik denk hierbij aan specifieke bouwrichtlijnen, verkavelingsplannen, erkende dorps/stadsgezichten, groenzones....

    Best gewoon eens navragen bij de gemeentelijke overheden.
    (idealiter vòòraf natuurlijk :-))

    BeantwoordenVerwijderen

TERUG NAAR DE WEBSITE >>  www.ineltra-solar.be