TERUG NAAR DE WEBSITE >>
 www.ineltra-solar.be

dinsdag 26 januari 2010

Zonnepanelen uitgeroepen tot Product van 2009

BRUSSEL - De lezers van ‘De Standaard' riepen zonnepanelen uit tot hét Product van 2009.

De andere producten die op de shortlist stonden —het olifantje Kai-Mook, sms-parkeren, Twitter en zumba— konden niet op tegen de enorme populariteit van de zonnepanelen, zo blijkt uit de uitslag van de stemming door onze lezers. De zonnepanelen haalden 34procent van de bijna 4.700 uitgebrachte stemmen. Dat waren er bijna exact evenveel als de nummers drie (Kai Mook) en vier (sms-parkeren) samen, die elk 17procent van de stemmen kregen. Op de tweede plaats eindigde zumba, met 20procent. Slechts 12procent van onze lezers vond dat Twitter het meest succesrijke of vernieuwende product van het jaar was.

De Vlamingen vielen vorig jaar dan ook massaal voor zonnepanelen. De leveranciers konden de vraag, die sterk werd gestimuleerd met subsidies, zelfs met moeite bijhouden. De stormloop werd naar het einde van het jaar toe nog extra aangewakkerd door de aangekondigde verlaging van die subsidies. De groene-stroomcertificaten bedragen sinds gisteren nog maar 350 in plaats van 450 euro per 1.000 kilowattuur.

Maar volgens BelPV, de federatie van de leveranciers, betekent dat niet dat de markt nu volledig op instorten staat. De orderboekjes van de zonnepaneleninstallateurs blijven goed gevuld, zegt Geert Lenoir, de voorzitter van BelPV. De installateurs verwachten nog de helft van de omzet van vorig jaar te halen, maar zelf spreekt Lenoir van een omzet in 2010 van twee derde tot driekwart van die van 2009.

De sector verwacht immers dat, door de verlaging van de steunmaatregelen, de prijs voor zonnepanelen tot 20procent zal dalen. Die prijsdaling is een gevolg van de schaalvergroting in de sector en was ingecalculeerd bij de beslissing om de prijs van de groene-stroomcertificaten te verminderen. Volgens Lenoir zal de gemiddelde terugverdientijd van een pv-installatie volgend jaar zelfs verminderen van 6,8 jaar naar 4,8 jaar.

http://www.standaard.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

TERUG NAAR DE WEBSITE >>  www.ineltra-solar.be